Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(1)
Autor
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Szulc Tadeusz (1942- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Mleko
(1)
Produkty mleczne
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Technologia żywności
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Tajemnice mleka / Tadeusz Szulc, Joanna Barłowska. - [Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu], copyright 2020. - 251 stron : fotografie, ilustracje, mapy, wykresy ; 25 cm.
Mleko to najdoskonalszy i najbardziej kompletny pokarm, jaki stworzyła natura - Hipokrates. Mleko symbolizuje eliksir życia, boski pokarm, pokarm ducha, a także: uzdrowienie, odrodzenie, oczyszczenie, nieśmiertelność, błogosławieństwo, wtajemniczenie, prawdę, mądrość, dobroć, szacunek, płodność, obfitość, dobrobyt. Już w końcu trzeciego tysiąclecia p.n.e. lekarz sumeryjski z Mezopotamii, w najstarszej „farmakopei”, wymienia mleko w grupie leków dla ludzi. Wszystkie ssaki produkują mleko jako pełnowartościowy, jedyny pokarm dla potomstwa w pierwszym okresie życia po urodzeniu. Jego skład jest zróżnicowany i do-stosowany do potrzeb potomstwa poszczególnych grup i gatunków zwierząt...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej